Perinteinen brittiläinen Fish & Chipsiin valmistetaan turskasta tai koljasta, mutta Suomen aluevesistä niitä on melkoisen nihkeästi saatavilla. Fish & Chipsiin sopii mainiosti myös jokin muu vaalea kala kuten kuha. Fish & chipsissä on usein sopiva tasapaino suolaisuuden, rasvaisuuden ja happamuuden välillä. Suolainen ja rapea kuori täydentää hyvin mehevän kalan makua, ja usein annokseen kuuluu myös hapokasta kastiketta, kuten sitruunalla maustettua tartar kastiketta, mikä antaa sille lisäpotkua.
Kunnon Fish & chips valmistetaan friteeraamalla eli uppopaistamalla kala öljyssä taikinaan dipattuna. Kaveriksi sopii hyvin ranskalaiset perunat, mutta tässä reseptissä tehdään rapeat lohkoperunat ja niiden kanssa tartar-kastike.
Fish & chipsin ainesosat
Kala
600g Kuhaa ruodottomaksi fileroituna ja muutaman tunnin jääkaapissa suolattuna (Tässä reseptissä käytetty Pyhäselän tuoretta kuhaa, mutta muistakin järvistä/merestä kalastettu kuha kelpaa!)
Frittitaikina
2,5 dl vehnäjauhoja
Suolaa
Hiukan valkopippuria
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
0,33l tölkki lageria
Rapeat lohkoperunat
1kg Annabelle perunoita
Rypsiöljyä
Suolaa
Pippuria
1 rkl Paprikajauhetta
1 rkl Valkosipulijauhetta
Korppujauhoja
Hapokas tartar -kastike
1 dl kermaviiliä
1 dl Hellman’s majoneesia
Nippu tilliä
Pari maustekurkkua
Suolaa
Mustapippuria
Sitruunan mehu
1 rkl Juoksevaa hunajaa
Näin valmistat Fish & Chipsin
Ruoan valmistaminen kannattaa aloittaa Tartar -kastikkeesta, jotta se ehtii jääkaapissa maustua mukavasti ennen ruokailua. Tämän jälkeen perunat uuniin ja vasta viimeisenä kalan uppopaistoon.
Tartar -kastike
Silppua tilli ja kuutio kurkut.
Sekoita kaikki ainekset keskenään tämän jälkeen kulhossa.
Lohkoperunat
Pese perunat huolellisesti, mutta älä turhaan kuori.
Lohko perunat ohuiksi lohkoiksi ja laita kylmään veteen likoamaan.
Liottuaan hetken, kuivaa perunat huolellisesti.
Laita perunat takaisin kuivattuun kulhoon ja kaada sekaan rypsiöljy ja muut ainesosat.
Sekoita huolellisesti ja kaada uunipellille.
Laita perunat kiertoilmauuniin 200 astetta ja 30min tai kunnes ne ovat todella rapeita.

Perunat likoavat kylmässä vedessä, jolloin niistä tulee uunissa rapeampia.
Frittitaikina
Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa, kun olet valmis kalan uppopaistamiseen. Kylmänä ja heti käytettynä taikina kuplii mukavasti ja saa friteerauksen aikana taikinan elämään kivasti.
Kala
Pyyhi ylimääräinen suola pois kalan pinnasta ja kuivaa fileet
Paloittele kuhafileet itsellesi sopivan kokoisiksi tai käytä sellaisenaan.

Fish & Chips fileet voi pilkkoa itselleen sopivaan kokoon tai käyttää kokonaisena.
Uppopaistaminen
Dippaa fileet tai kalan palat frittitaikinaan ja laske ne 1
80 asteiseen öljyyn kypsymään.
Kalat ovat valmiita, kun taikinakuori on kullanruskea.
Nosta kalat reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois ja kalat pysyvät rapeina.

Fish & chips annos tarjoaa houkuttelevan yhdistelmän rapeutta, tuoreutta ja tasapainoisia makuja.
Lopuksi koko annos lohkoperunoista, kalasta ja tartar -kastikkeesta. Koristeeksi voi heittää vielä vähän tilliä ja sitruunaviipaleita. Kylkeen vielä hyvä vaalea lager.