Kalastajilla on kautta aikain ollut erilaisia uskomuksia. Jotta kalasaalis olisi hyvä, kaikki keinot on otettava käyttöön. Kalaonnea voi lisätä erilaisilla konsteilla, mutta sen voi myös pilata nopeasti toimimalla väärin. Kalareissusi voi olla äkkiä kirottu useistakin eri syistä.
1. Älä toivota hyvää kalaonnea
Yksi vanhimmista lausahduksista on toivottaa hyvää kalaonnea. Ihan kuin oikea amatilainen sellaista tarvitsisi. Hyvän kalaonnen toivotus on yksi parhaista keinoista pilata toisen mahdollisuudet saaliiseen. Jos kalaan lähtevälle on väkisin sanottava jotain, niin tokaise: “kireitä siimoja” tai yksinkertaisemmin vain “kireitä”. Nämä termit ovat vuosien kehitystyön tulos ja niiden ei ole todettu aiheuttavan ongelmia vesillä.
2. Ensimmäinen huikka Ahdille
Alkoholi ei kuulu ruorin taakse. Oluen kanssa läträäminen kannattaa suosiolla jättää rantaan. Pienikin määrä alkoholia voi lisätä erilaisten riskien mahdollisuutta hyvinkin paljon. Jos kuitenkin sattuisi käymään niin, että jokin miehistöstä olisi salakuljettanut alukseen muutaman keskiketterän, jotka vahingossa poksahtaisivat auki (esim. Aktiivisen hiivan ja lämpimän auringon yhdistelmän seurauksena), niin muistakaa seuraava ohje: Ensimmäinen huikka kuuluu aina Ahdille - vettemme hallitsijalle. Mikäli menet juomaan ensin itse, niin Ahti kyllä muistaa ja eliminoi kaikki mahdollisuudet edes laihaan saaliiseen.
Tämä käy hyvin järkeen. Säntäätkö kylässä aina suin päin kahvipöytään kahmien parhaat päältä ennen muita? Et varmasti haua tehdä niin Ahdinkaan valtakunnassa. Amatimiehet ei juo koskaan olutta veneessä, mutta toimii silti tämän ohjeistuksen mukaisesti.
3. Pakkaa veneeseen hyvät eväät, mutta unohda banaani
Eväät ja hyvä ruoka kuuluvat kaikkeen retkeilyyn, niin maalla kuin vesillä. On sanomattakin selvää, että banaanit eivät kuulu veneeseen. Banaanit voivat heikentää kalasaalista, mutta myös johtaa eksymiseen. Joidenkin uskomusten mukaan banaanit voi myös repiä, jotta niiden negatiivisen vaikutuksen voisi kumota. Amatimiehet eivät ole tähänkään päivään mennessä uskaltaneet ottaa banaaneja mukaan vesille. Better be safe than sorry.
4. Kannattaako valkosipulia laittaa jigeihin?
Kalat ilmeisesti tykkäävät valkosipulista. Uskomuksien mukaan valkosipulin haju jigissä, lisää kalan ottihaluja selvästi. Nykyään kaupoissa on myynnissä useita erilaisia valkosipulin hajua lisääviä tuotteita kuten tusseja ja dippejä. Kun asiaa pohtii maalaisjärjellä, niin homma kuulostaa fiksulta. Kyllä sitä itsekin tykkää paremmin maustetusta ruuasta, ettei se ihan kumilta maistu. Vaikka valkosipulin haju miellyttääkin, niin Amatimiehet ei suosittele tussien haistelua.
5. Soita ahvenkelloja huoletta
Rektumi täynnä elimistössä muodostuneita kaasuja voikin olla oiva ase kalojen houkutteluun. Ahvenkellojen soittelu eli näiden kaasujen vapauttaminen oikeaan aikaan kannattaa aina. Ihminen piereskelee päivittäin keskimäärin n. 0,5-2 litran edestä kaasua (Lähde: Wikipedia), joten jokainen meistä voi tätä asetta kantaa mukanaan.
Ahvenkellojen soittelulla on myös negatiivisia vaikutuksia. Joissain piireissä se koetaan sosiaalisesti epäsopivana käytöksenä ja suorastaan paheksuttavana. Amatimiehet on soitellut ahvenkellojaan menestyksekkäästi jo vuosikausia. Vaikutukset ovat olleet positiivisia.
6. Pitääkö kalastaessa olla hiljaa?
Lapsena opetettiin, että kalastaessa pitää olla aina hiljaa ja kuiskata. Kalat voivat muuten säikkyä ja uida tiehensä. Laiturille oli käveltävä huopatossut jalassa ja veneen lattiaa piti käsitellä silkkihansikkain. Monesti näin toimittua, kala söi hyvin. Kaloilla on ihmistä yksi aisti enemmän. Kylkiviiva-aistilla kala huomaa pienetkin värähtelyt ja muutokset vedessä. Tämä suojaa kaloja mm. Pedoilta ja Amatimiehiltä.
Pitääkö kalastaessa siis todellakin olla hiljaa? Amatimiehet eivät ole koskaan osanneet olla hiljaa - päinvastoin. Nauru, kiroilu ja epämääräinen huutelu ovat aina kuuluneet toimintaamme. Silti siimat ovat olleet kireitä ja Igloon kylmäboksit täynnä.
Osa kaloista - erityisesti ahvenet, ovat hyvin kiinnostuneita ympäristöstään. Erilaiset kolinat ja räminät saattavat enemmänkin herättää niiden mielenkiinnon, kuin saada aikaan pakenemisreaktion. Ahvenelle käytetäänkin usein rämiseviä vieheitä, joista yksi tunnetuimmista on Rapalan Rippin’ Rap. Amatimiehet ovat kuulleet ahvenien olevan myös leikkisiä.